Αρχική ΣελίδαΟ ΕυρωβουλευτήςΤο ΕυρωκοινοβούλιοΚοινοβουλευτική ΕργασίαΕπικαιρότηταΕπικοινωνίαΠολυμέσα

 
Αρχική Σελίδα \ Θέματα
|

«Από τις Ελεγείες του Ντουίνο του Ράινερ Μαρία Ρίλκε στα Ελεγεία της Οξώπετρας του Οδυσσέα Ελύτη»(8/4/2014) Πολιτιστική εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπό την αιγίδα του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά

Διάλεξη με θέμα «Από τις Ελεγείες του Ντουίνο του Ράινερ Μαρία Ρίλκε στα Ελεγεία της Οξώπετρας του Οδυσσέα Ελύτη. Από το λεγόμενο στο μη λεγόμενο. Ο Παρμενίδης και η πρώτη οντολογία» πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπό την αιγίδα του Ευρωβουλευτή Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά.

Τη διάλεξη έδωσε η ποιήτρια και μεταφράστρια Δρ Μαρία Μπούκουρα, η οποία επικεντρώθηκε στη φιλοσοφία και τη σωστή χρήση της ελληνικής γλώσσας, ως μέσο πολιτιστικού προσδιορισμού.

 «Από τη σκοπιά της φιλοσοφίας της γλώσσας, με αφορμή τα τρία ποιητικά κείμενα, η παρούσα ανακοίνωση παρακολουθεί την πορεία απ’ τον μύθο στο λόγο, τη διαδρομή, την αιτία που η συμβολική σκέψη χρειάστηκε κάποτε συμβολική γλώσσα. Η έρευνα αυτή απλώνεται προς πολλές και διαφορετικές πολιτισμικές αντιλήψεις, προχωρώντας πίσω στο χρόνο, όπου ποίηση και φιλοσοφία εμφανίζουν ενότητα λόγου, συγκροτούν από κοινού τη σκέψη της εποχής και σημαδεύουν δυναμικά τη συστοιχία του κόσμου», εξηγεί η κα Μπούκουρα.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν Έλληνες και ξένοι Ευρωβουλευτές, ο Έλληνας Πρέσβης στο Βέλγιο, κ. Κωσταντίνος Χαλαστάνης, ο Γερμανός Πρέσβης κ. Dr Johannes Haindl καθώς και άλλοι ενδιαφέρομενοι.

«Η επιλογή του θέματος έγινε επειδή πιστεύω ότι ο πολιτισμός αποτελεί την επίστεψη της συνολικής πνευματικής και της διανοητικής προσπάθειας του ανθρώπου. Έτσι, οι οραματιστές ποιητές, όπως ο Ρίλκε και ο Ελύτης, χρησιμοποιώντας την οντολογία του Παρμενίδη μας αναγκάζουν να σκεφτούμε και το κέντρο της ύπαρξής μας και τον απέραντο κόσμο. Η διάλεξη αυτή αποτέλεσε και την τελευταία εκδήλωση της θητείας μου στην Ευρωβουλή από όπου όπως λέει και ο Δάντης «ξεκινώ για να ξαναδώ τα άστρα», ανέφερε ο κ. Τσουκαλάς μετά το πέρας της εκδήλωσης.
Tags: Culture | Πολιτισμός |


Πλήθος αναγνώσεων: 1474 

Διαβάστε επίσης: | Όλες οι ανακοινώσεις »

  © Copyright 2017 -- Ιωάννης Α. Τσουκαλάς www.tsoukalas.org

¶äåéá Creative CommonsÔï Ýñãï ìå ôßôëï MEP Tsoukalas website áðü ôïí äçìéïõñãü MEP Ioannis A. Tsoukalas äéáôßèåôáé ìå ôçí Üäåéá Creative Commons ÁíáöïñÜ Äçìéïõñãïý - Ìç ÅìðïñéêÞ ×ñÞóç - Ðáñüìïéá ÄéáíïìÞ 3.0 Ìç åéóáãüìåíï .