Αρχική ΣελίδαΟ ΕυρωβουλευτήςΤο ΕυρωκοινοβούλιοΚοινοβουλευτική ΕργασίαΕπικαιρότηταΕπικοινωνίαΠολυμέσα

 
Αρχική Σελίδα \ Δηλώσεις
|

Μια επανάσταση καινοτομικής επιχειρηματικότητας για την έξοδο από την κρίση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας(11/12/2013) Του Ευρωβουλευτή Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά

Η χώρα αντιμετωπίζει το παράδοξο να διαθέτει την καλύτερα εκπαιδευμένη γενιά νέων Ελλήνων (με πτυχία, μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες και πλείστες άλλες δεξιότητες, αποκτηθείσες με κόπο και πληρωμένες αδρά από το υστέρημα της ελληνικής οικογένειας και τις όχι αμελητέες δημόσιες δαπάνες) και την ίδια στιγμή να την εξοντώνει με το εγκληματικό ποσοστό (καταγεγραμμένης) νεανικής ανεργίας του 60%1.

Τα ελληνικά πανεπιστήμια, με τις όποιες – πολλές και γνωστές – παθογένειές τους, απέδιδαν στην κοινωνία μέχρι πρόσφατα μαθηματικούς, φυσικούς, φιλολόγους που - στη μεγάλη τους πλειοψηφία - αυτοπροσδιορίζονταν ως «αδιόριστοι εκπαιδευτικοί» με αναφαίρετο κεκτημένο δικαίωμά τους το να τρέφονται από το δημόσιο ταμείο, αντί να βλέπουν τους εαυτούς τους ως εν δυνάμει πετυχημένους επαγγελματίες, επιχειρηματίες, εφευρέτες που θα σταδιοδρομούσαν στον επιχειρηματικό, κοινωνικό, καλλιτεχνικό στίβο ή θα προσπαθούσαν να δημιουργήσουν τη νέα Google.

Την ίδια στιγμή, οι απόφοιτοι των ίδιων, δικών μας πανεπιστημίων, που μετοικούσαν στο εξωτερικό, απελευθερωμένοι από τα δεσμά της πατρίδας, διέπρεπαν σε όλα τα πεδία. Και τώρα, στο αποκορύφωμα της κρίσης, τα καλύτερα μυαλά αυτού του τόπου μεταναστεύουν στερώντας τη χώρα από το πιο δυναμικό και ίσως πιο τολμηρό κομμάτι της (αν και απαιτείται μεγάλη τόλμη, αλλου τύπου, να υπομένει κανείς την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει αυτή η χώρα). Οι οικονομολόγοι σίγουρα είναι σε θέση να υπολογίσουν το χρηματικό κόστος αυτής της διαρροής εγκεφάλων, όπως το πόσο μας κόστισε να απονείμουμε ένα διδακτορικό σε έναν λαμπρό νέο που τώρα κοσμεί ένα πανεπιστήμιο ή μια εταιρεία του εξωτερικού. Ωστόσο το κοινωνικό κόστος της απώλειας ενός ανήσυχου πνεύματος είναι πολλαπλάσια του χρηματικού.

Το παραπάνω πρόβλημα σαφώς δεν είναι γνωστικού τύπου. Τα πανεπιστήμιά μας με τα όποια αρνητικά τους (και είναι πάρα πολλά αυτά) κατάφεραν να μεταδώσουν τις γνωστικές εκείνες δεξιότητες που απαιτούνται για να σταδιοδρομήσει κανείς. Όμως όχι μόνο δεν έκαναν καμία προσπάθεια να αντισταθούν, ως όφειλαν, αλλά πρωτοστάτησαν, σφιχταγκαλιασμένα με τις κομματικές νεολαίες, στην εγκαθίδρυση του κυρίαρχου μοντέλου μιας κλειστής, πατερναλιστικής, σοβιετικού τύπου οικονομίας που ποινικοποιούσε την επιχειρηματικότητα και άφηνε ως μόνη διέξοδο την εξαρτημένη απασχόληση στο δημόσιο. Καταφέραμε να μετατρέπουμε (όπως όπως) το χρήμα σε γνώση αλλά καταστρέψαμε κάθε μηχανισμό που μετατρέπει τη γνώση σε χρήμα.

Ας συνειδητοποιήσουμε ότι το μοντέλο αυτό είναι οριστικά νεκρό, παρόλο που κάποιοι, προκλητικά ψευδόμενοι, ισχυρίζονται ότι μπορούν να το νεκραναστήσουν. Θέσεις εργασίας στο δημόσιο δεν μπορούν να υπάρξουν (κάποιες λίγες μόνο, για τη συγκρότηση ενός μικρού, αποδοτικού και διαφανούς κρατικού μηχανισμού). Το παρόν πολιτικό προσωπικό οφείλει, πριν ακολουθήσει τη μοίρα των δεινοσαύρων, να αποκαταστήσει μέρος της βλάβης που έχει προκαλέσει στον τόπο και να ανοίξει και πάλι το δρόμο στους ταλαντούχους νέους μας, εξαλείφοντας όλα εκείνα τα εμπόδια που τους απαγορεύουν να δημιουργήσουν, στηριζόμενοι στις δικές τους γνώσεις και δυνάμεις, τις δικές τους επιχειρήσεις και τις δικές τους θέσεις εργασίας.

Είναι πασιφανές ότι για να αντιμετωπίσουμε την κρίση χρειαζόμαστε μια επανάσταση καινοτομικής επιχειρηματικότητας, που θα μας επιτρέψει να μετατρέψουμε τη γνώση και τις δεξιότητες του υψηλής ποιότητας ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτουμε, σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο δεν μπορούμε να βασιστούμε σε μια καταστροφική αντίληψη ανταγωνιστικότητας που ζητά μισθούς τρίτου κόσμου. Aλλωστε το μοντέλο ανάπτυξης για τον 21ο αιώνα συνοψίζεται στο τρίπτυχο: «υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό – υψηλή τεχνολογία – υψηλές απολαβές».

Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό που αποτελεί το ισχυρότερο κεφάλαιό μας και το οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Οι έξυπνες ιδέες που καθημερινά πλέον βλέπουμε να αναδεικνύονται μέσα από διαγωνισμούς καινοτομίας θα πρέπει, με επιχειρηματικό θάρρος και ήθος, να μετατραπούν σε υγιή επιχειρηματικότητα, θέσεις εργασίας, πλούτο και κοινωνική ευημερία, με αποποινικοποιημένη επιτέλους την έννοια του τίμιου επιχειρηματικού κέρδους και απεξαρτημένη την νεολαία μας από το ναρκωτικό του Δημοσίου.

Πρέπει επειγόντως να εκπονηθεί μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική για την καινοτομική νεανική επιχειρηματικότητα που θα επιτρέψει στους νέους με ιδέες, δεξιότητες και όραμα να υλοποιήσουν τα όνειρά τους, εντός συνόρων και όχι ως μετανάστες. Για να αντιμετωπίσουμε το εγκληματικό ποσοστό νεανικής ανεργίας της χώρας μας απαιτούνται μεταρρυθμίσεις για εξάλειψη της γραφειοκρατίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μείωση του μη μισθολογικού κόστους, δημιουργία δομών ενίσχυσης και χρηματοδότησης της νεανικής επιχειρηματικότητας, αλλά και ξερίζωμα νοοτροπιών «ποινικοποίησης» της επιχειρηματικότητας από τα πανεπιστήμια και το δημόσιο βίο. Αν δεν μπορούμε να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά, τουλάχιστον ας μην στεκόμαστε εμπόδιο στην σκληρή προσπάθεια που κάνουν.

1 Τον Μάιο του 2013 (τον τελευταίο μήνα για τον οποίο διαθέτουμε πλήρη στοιχεία), υπήρχαν 5,25 εκατομμύρια νέοι (κάτω των 25 ετών) στην ΕΕ27, από τους οποίους τα 3,55 εκατομμύρια στη ζώνη του Ευρώ.

Τα χαμηλότερα ποσοστά νεανικής ανεργία παρατηρούνται στην Γερμανία (7.6 %), την Αυστρία (8.7 %) και την Ολλανδία (10.6 %), ενώ τα υψηλότερα στην Ελλάδα 59.2 % τον Μάρτιο του 2013), την Ισπανία (56.5 %) και την Πορτογαλία (42.1 %).

Άρθρο μου στον Αγγελιοφόρο της Κυριακής, 8/12/2013
Καινοτομία Επιχειρηματικοτητα ΙΑΤσουκαλαςαρχική εικόνα: copyright VLADGRINάρθρο: προσωπικό αρχείο Ι.Α.Τσουκαλά
Tags: Καινοτομία | Κοινωνικά θέματα |


Πλήθος αναγνώσεων: 4554 

Διαβάστε επίσης: | Όλες οι ανακοινώσεις »

  © Copyright 2017 -- Ιωάννης Α. Τσουκαλάς www.tsoukalas.org

¶äåéá Creative CommonsÔï Ýñãï ìå ôßôëï MEP Tsoukalas website áðü ôïí äçìéïõñãü MEP Ioannis A. Tsoukalas äéáôßèåôáé ìå ôçí Üäåéá Creative Commons ÁíáöïñÜ Äçìéïõñãïý - Ìç ÅìðïñéêÞ ×ñÞóç - Ðáñüìïéá ÄéáíïìÞ 3.0 Ìç åéóáãüìåíï .