Αρχική ΣελίδαΟ ΕυρωβουλευτήςΤο ΕυρωκοινοβούλιοΚοινοβουλευτική ΕργασίαΕπικαιρότηταΕπικοινωνίαΠολυμέσα

 
Αρχική Σελίδα \ Ανακοινώσεις
|

Η ελληνική νεανική καινοτομία και επιχειρηματικότητα πάει Ευρωκοινοβούλιο(16/11/2013) Ένα ταχύρυθμο σεμινάριο καινοτομικής επιχειρηματικότητας στις Βρυξέλλες για τους φιναλίστ του διαγωνισμού καινοτομίας Ennovation 2013

Μια διαφορετική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, όπου μετά από πρόσκληση του Ευρωβουλευτή Ιωάννη Τσουκαλά φιλοξενήθηκε η ομάδα των 30 φιναλίστ του 6ου διεθνούς φοιτητικού διαγωνισμού καινοτομίας και ψηφιακής επιχειρηματικότητας Ennovation 2013  (http://www.ennovation.gr).

Οι φιλόδοξοι αυτοί νέοι επιχειρηματίες (με 15 συνολικά καινοτόμες προτάσεις ψηφιακού επιχειρείν, που καλύπτουν θέματα από την «έξυπνη» κομποστοποίηση οργανικών αποβλήτων σε αστικά περιβάλλοντα μέχρι την τήρηση ηλεκτρονικού ιστορικού φακέλου ασθενών) είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ενημερωτική εκδήλωση για τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για καινοτόμες startups, καθώς και σε σεμινάριο καινοτομικής επιχειρηματικότητας με τίτλο «Καινοτομία: η διέξοδός μας από την κρίση».

Το πρώτο «μάθημα» περιλάμβανε μια απολαυστική διάλεξη από δύο καταξιωμένους επιχειρηματίες για το πώς δημιουργείται και αναπτύσσεται μια καινοτόμος μικρομεσαία επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας. Ο Per Werngren, CEO της Σουηδικής εταιρείας Idenet, και ο Donal Cullen, CEO της Ιρλανδικής εταιρείας SpanishPoint, μετέφεραν τις δικές τους εμπειρίες για το πώς ακόμη και μέσα από την κρίση και τις δυσκολίες, μπορεί κανείς να δημιουργήσει προϊόντα και υπηρεσίες που να ανταγωνίζονται με επιτυχία τους διεθνείς επιχειρηματικούς κολοσσούς. Σύμφωνα με τους δύο επιχειρηματίες, το μικρό μέγεθος και η ευελιξία μιας startup αποτελούν πλεονεκτήματα που τρομάζουν τις μεγάλες, δυσκίνητες εταιρείες.

Στη συνέχεια, δύο ειδικοί «προπονητές καινοτομίας» πανευρωπαϊκής φήμης, ο Ολλανδός Alain le Loux από το ινστιτούτο EIT ICT Labs και ο Βέλγος Roald Sieberath που αναλαμβάνει την εκπαίδευση Βελγικών startups για λογαριασμό της Microsoft, πραγματοποίησαν εντατικά μαθήματα για το πώς κανείς μετατρέπει την ιδέα του σε καινοτόμο επιχείρηση, παρουσιάζοντας παραδείγματα από τη δική τους πλούσια επιχειρηματική εμπειρία και χρησιμοποιώντας τις τελευταίες μεθοδολογίες καινοτομικού επιχειρείν. 

Ακολούθως, ο Νίκος Καλλιαγκόπουλος, οικονομικός αναλυτής που εργάζεται στο Ολλανδικό επενδυτικό fund Dutch Expansion Capital που εξειδικεύεται σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, αποκρυπτογράφησε για τους φιλόδοξους επιχειρηματίες την ορολογία και τα μυστικά του πώς κανείς μπορεί να αναζητήσει χρηματοδότηση για την ιδέα του. Τέλος, ο υψηλόβαθμος υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιώργος Λεμονίδης, παρουσίασε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που αναπτύσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ειδικά για τη χρηματοδότηση καινοτόμων νεοφυών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο Ευρωβουλευτής κος Τσουκαλάς δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις ιδέες και την όρεξη των νέων επιχειρηματιών.

Σύμφωνα με τον κο Τσουκαλά: «η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό που αποτελεί το ισχυρότερο κεφάλαιό μας και το οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού γιατί αποτελεί το μέλλον της πατρίδας.

Διαθέτουμε την καλύτερα εκπαιδευμένη γενιά Ελλήνων και κινδυνεύουμε να την αφήσουμε να χαθεί ή να μεταναστεύσει από τον τόπο.

Οφείλουμε να πάψουμε να στεκόμαστε εμπόδιο στους νέους ανθρώπους και στα όνειρά τους. Κι ένας τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι να επιτρέψουμε και να ενισχύσουμε με κάθε τρόπο την νεανική καινοτομική επιχειρηματικότητα, επιτρέποντας στα παιδιά που φοιτούν στα πανεπιστήμιά μας να μετατρέψουν τις εξαιρετικές τους ιδέες σε καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, πλούτο και κοινωνική ευημερία. Για να επιτευχθεί αυτό οφείλει το ίδιο το κράτος να καινοτομήσει στο πώς αντιλαμβάνεται το λόγο ύπαρξής του του. Για να αντιμετωπίσουμε το εγκληματικό ποσοστό νεανικής ανεργίας της χώρας μας απαιτούνται  μεταρρυθμίσεις για εξάλειψη της γραφειοκρατίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δημιουργία δομών ενίσχυσης και χρηματοδότησης της νεανικής επιχειρηματικότητας, αλλά και ξερίζωμα νοοτροπιών «ποινικοποίησης» της επιχειρηματικότητας που συναντούμε στα ελληνικά πανεπιστήμια και στο δημόσιο βίο. Αν δεν μπορούμε να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά, τουλάχιστον να μην στεκόμαστε εμπόδιο στην σκληρή προσπάθεια που κάνουν.

Αυτό το μικρό σεμινάριο που ετοιμάσαμε στις Βρυξέλλες για την ομάδα του Ennovation είναι το ελάχιστο που θα μπορούσα να προσφέρω ως Ευρωβουλευτής για να ενισχύσουμε αυτήν την προσπάθεια.»

 
Tags: Καινοτομία | Τεχνολογία | Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών |


Πλήθος αναγνώσεων: 8047 

Διαβάστε επίσης: | Όλες οι ανακοινώσεις »

Οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας(Καινοτομία) (4/12/2013)
Ο «Ορίζοντας 2020» και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ) μπορούν να αποτελέσουν την ατμομηχανή για την ανάπτυξη της Ευρώπης, δηλώνει ο Ευρωβουλευτής Ιωάννης Α. Τσουκαλάς....»

Ορίζοντας 2020 – το πρόγραμμα-πλαίσιο της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία(Καινοτομία) (22/11/2013)
79,4 δις ευρώ επενδύει η ΕΕ στην έρευνα και την καινοτομία. Αυξημένη αλλά ανεπαρκής η χρηματοδότηση σύμφωνα με τον Ευρωβουλευτή της ΝΔ Καθηγητή κ. Τσουκαλά...»

Ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και στις τηλεπικοινωνίες: κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής ως το 2015(Τεχνολογία) (19/3/2014)
Υπερψήφιση του νέου Κανονισμού για την Ενιαία Αγορά Τηλεπικοινωνιών της ΕΕ...»

Θωρακίζεται η Ευρώπη απέναντι στις κυβερνοεπιθέσεις(Τεχνολογία) (17/12/2013)
Το Ευρωκοινοβούλιο συζητά τη νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία για την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριακών συστημάτων και προτείνει ενίσχυση του «Ελληνικού» ENISA ...»

  © Copyright 2017 -- Ιωάννης Α. Τσουκαλάς www.tsoukalas.org

¶äåéá Creative CommonsÔï Ýñãï ìå ôßôëï MEP Tsoukalas website áðü ôïí äçìéïõñãü MEP Ioannis A. Tsoukalas äéáôßèåôáé ìå ôçí Üäåéá Creative Commons ÁíáöïñÜ Äçìéïõñãïý - Ìç ÅìðïñéêÞ ×ñÞóç - Ðáñüìïéá ÄéáíïìÞ 3.0 Ìç åéóáãüìåíï .