Αρχική ΣελίδαΟ ΕυρωβουλευτήςΤο ΕυρωκοινοβούλιοΚοινοβουλευτική ΕργασίαΕπικαιρότηταΕπικοινωνίαΠολυμέσα

 
Αρχική Σελίδα \ Ανακοινώσεις
|

Επιστημονικό σεμινάριο για την «αναπτυξιακή και γνωσιακή ρομποτική» συγκεντρώνει κορυφαίους επιστήμονες στην Ελλάδα(28/3/2013) Χαιρετισμός του Ευρωβουλευτή της ΝΔ Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά

Με μεγάλη επιτυχία φιλοξενήθηκε στην Αθήνα το Ευρωπαϊκό Ανοιξιάτικο Σχολείο Γνωσιακής Ρομποτικής (Spring School on Developmental Robotics and Cognitive Bootstrapping) που συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο Γνωσιακής ‘Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΓΕΤ) και το Πανεπιστήμιο του Πλύμουθ. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού ‘Εργου POETICON++ και του Ερευνητικού Δικτύου Κατάρτισης RobotDoc.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από μια διεθνή ομάδα διακεκριμένων ομιλητών από τον ακαδημαϊκό χώρο και τον χώρο της ρομποτικής βιομηχανίας, με στόχο την παρουσίαση τεχνολογίας αιχμής για την ανάπτυξη έξυπνων ρομπότ, καθώς και πειραματικών ανακαλύψεων για τη λειτουργία του εγκεφάλου που μπορεί να αποτελέσει τη βιολογική βάση αυτής της τεχνολογίας και να καθοδηγήσει την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Καθ. Ιωάννης Α. Τσουκαλάς, μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Ενέργειας και Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος τόνισε τον καθοριστικό ρόλο της έρευνας και της καινοτομίας, κυρίως εν καιρώ κρίσης, για την ανάπτυξη της οικονομίας και την προαγωγή της ποιότητας ζωής.

«Η Ευρώπη σημειώνει σημαντική πρόοδο στον τομέα των γνωσιακών και ρομποτικών συστημάτων και ευρωπαϊκές ερευνητικές ομάδες πρωτοπορούν σε παγκόσμιο επίπεδο. Η γνωσιακή ρομποτική είναι σε θέση να προσφέρει λύσεις σε πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη γι' αυτό και χρηματοδοτείται σε σημαντικό βαθμό από τα ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας.

Από την άλλη πλευρά, δυστυχώς, η ΕΕ με πολιτικά μυωπικό τρόπο μειώνει τις επενδύσεις της σε έρευνα και καινοτομία, όπως φαίνεται και από τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020». Η οικονομική κατάσταση και ο διεθνής ανταγωνισμός δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Θα πρέπει λοιπόν, κάτω από συνθήκες πίεσης να επιχειρήσουμε να κλείσουμε το χάσμα καινοτομίας που χαρακτηρίζει την Ευρώπη και να επιταχύνουμε το πέρασμα από τα ερευνητικά εργαστήρια σε καινοτόμα προϊόντα, υπηρεσίες και start-ups προς όφελος των ευρωπαίων πολιτών.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας, ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης, δεν είναι δαπάνη αλλά επένδυση για το μέλλον μας. 

Ο τομέας της ρομποτικής στην Ευρώπη περνά σταδιακά από την επιστημονική φαντασία σε φανταστική επιστήμη και καινοτόμα προϊόντα που θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η βιομηχανική παραγωγή, η ιατρική φροντίδα, και τελικά η καθημερινότητά μας. Ως Έλληνας Ευρωβουλευτής δεν μπορώ παρά να αισθάνομαι υπερήφανος που Έλληνες επιστήμονες αποτελούν μέρος αυτής της προσπάθειας»,  ανέφερε, κατά την παρέμβασή του, ο  κ. Τσουκαλάς.

Το Iνστιτούτο Γνωσιακής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΓΕΤ) είναι ένας μη-κερδοσκοπικός,
μη-κρατικός ερευνητικός οργανισμός με έδρα την Αθήνα, που δραστηριοποιείται στον
διεπιστημονικό τομέα των Γνωσιακών Συστημάτων. Δημιουργήθηκε το 2011, από Έλληνες
επιστήμονες και στοχεύει στη σύμπραξη των επιστημών της Πληροφορικής, της Γλωσσολογίας
και της Πειραματικής Ψυχολογίας και Νευροφυσιολογίας για την ανάπτυξη ανοιχτού λογισμικού
για ευφυή συστήματα.

Το Ινστιτούτο φέρει μοναδική εξειδίκευση, διεθνώς, στη ανάπτυξη λογισμικού που επιτρέπει
σε ένα ευφυές σύστημα να κατανοεί τη σχέση ανάμεσα σε αυτά που λέγονται και σε αυτά που
πρέπει να κάνει, καθώς και να εκφράζει γλωσσικά αυτά που αντιλαμβάνεται με τις αισθήσεις
του. Έχει αναπτύξει την πρώτη γενετική γραμματική της κίνησης, την πρώτη αυτόματα
αναπτυσσόμενη σημασιολογική μνήμη για ευφυή συστήματα, καθώς και συντακτικούς
αναλυτές και εργαλεία συλλογιστικής που συσχετίζουν γλώσσα, αντίληψη και κίνηση.

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.csri.grΠλήθος αναγνώσεων: 12079 

Διαβάστε επίσης: | Όλες οι ανακοινώσεις »

  © Copyright 2017 -- Ιωάννης Α. Τσουκαλάς www.tsoukalas.org

¶äåéá Creative CommonsÔï Ýñãï ìå ôßôëï MEP Tsoukalas website áðü ôïí äçìéïõñãü MEP Ioannis A. Tsoukalas äéáôßèåôáé ìå ôçí Üäåéá Creative Commons ÁíáöïñÜ Äçìéïõñãïý - Ìç ÅìðïñéêÞ ×ñÞóç - Ðáñüìïéá ÄéáíïìÞ 3.0 Ìç åéóáãüìåíï .