Αρχική ΣελίδαΟ ΕυρωβουλευτήςΤο ΕυρωκοινοβούλιοΚοινοβουλευτική ΕργασίαΕπικαιρότηταΕπικοινωνίαΠολυμέσα

 
|
Αρχική Σελίδα \ Επικαιρότητα \ Θέματα \ Σπάνιες γαίες

Σπάνιες γαίες


Οι «σπάνιες γαίες», δηλ. μια σειρά από δυσεύρετα χημικά στοιχεία όπως το ευρώπιο, το δυσπρόσιο, το τέρβιο κτλ, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάδυση της πράσινης τεχνολογίας, καθώς είναι απαραίτητες για την κατασκευή ανεμογεννητριών, ηλεκτροκίνητων υβριδικών αυτοκινήτων, γεννητριών με μόνιμους μαγνήτες και λαμπτήρων φθορισμού χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. 

Παρά το γεγονός ότι οι σπάνιες γαίες είναι μάλλον άφθονες στον φλοιό της γης, η οικονομική τους εκμετάλλευση δεν είναι εύκολη. Αυτή τη στιγμή η βιομηχανία της ΕΕ εξαρτάται ολοκληρωτικά σε εισαγωγές σπάνιων γαιών από την Κίνα, η οποία κατέχει ουσιαστικά το μονοπώλιο, ελέγχοντας το 97% της παγκόσμιας παραγωγής. Η Κίνα έχει το 36% των γνωστών οικονομικών αποθεμάτων σπάνιων γαιών του κόσμου (και εκτιμάται ότι έχει το 59% του συνόλου των αποθεμάτων) και ταυτόχρονα συνάπτει διμερείς συμφωνίες για να εξασφαλίσει γνωστά αποθέματα σε παγκόσμια κλίμακα. 

Η Κίνα συνδυάζει την κατακόρυφη οργάνωση της βιομηχανίας Σπάνιων Γαιών της με ισχυρή έρευνα και ανάπτυξη, και έχει ήδη επιτύχει αισθητό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον εξευγενισμό κοιτασμάτων Σπάνιων Γαιών και στην παραγωγή κραμάτων και τελικών προϊόντων, ενώ η βιομηχανία της ΕΕ στερείται τόσο την πρόσβαση σε πρώτες ύλες Σπάνιων Γαιών όσο και την βιομηχανική και την επιστημονική τεχνογνωσία για την επεξεργασία τους. Επιπλέον, ενώ η παγκόσμια ζήτηση για Σπάνιες Γαίες αυξάνεται, η Κίνα ήδη έχει ανακοινώσει σημαντικούς εξαγωγικούς περιορισμούς, αναγκάζοντας τις ξένες εταιρείες να μεταφέρουν τα εργοστάσια υψηλής τεχνολογίας και τα ερευνητικά τους κέντρα στην Κίνα. 

Οι περιορισμοί που θέτει η Κίνα στις εξαγωγές σπάνιων γαιών είναι ιδιαίτερα ανησυχητικοί, καθώς διασφαλίζουν στις κινεζικές βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους στην Ασία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ενώ τείνουν να καταστήσουν την ΕΕ απλό εισαγωγέα πράσινων τεχνολογιών. Την ίδια ώρα, η Κίνα εφαρμόζει με συνέπεια τη στρατηγική της, διασφαλίζοντας μέσα από διεθνείς συμφωνίες πρόσβασης σε νέα κοιτάσματα σπάνιων γαιών στην Αφρική και τη Νότια Αμερική. 

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι είναι απαραίτητη η διαμόρφωση μιας συνεκτικής, ευρωπαϊκής πολιτικής για τις σπάνιες γαίες, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η Ευρώπη να αντικαταστήσει τη σημερινή της εξάρτηση από εισαγόμενους υδρογονάνθρακες, με μια «πράσινη εξάρτηση», από τις απαραίτητες κινεζικές σπάνιες γαίες.

 

Αν και οι σπάνιες γαίες δεν είναι τόσο σπάνιες στον πλανήτη όσο μαρτυρά το όνομά τους, ο εντοπισμός και η αξιοποίηση νέων κοιτασμάτων είναι πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες, που μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. 

Έχει υπολογιστεί ότι η επαναδημιουργία μιας βιώσιμης βιομηχανίας σπάνιων γαιών θα απαιτήσει τουλάχιστον 10 χρόνια. Οι αυστηροί περιορισμοί στις εξαγωγές κινεζικών σπάνιων γαιών, αλλά και οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες της κινεζικής βιομηχανίας, θα έχουν ως αποτέλεσμα, σε δύο το πολύ χρόνια, ένα έλλειμμα 40.000 τόνων σπάνιων γαιών που θα θέσει σε κίνδυνο την βιώσιμη ανάπτυξη και την «πράσινη» στροφή της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Μόνο μια συνεπής και αποφασιστική ευρωπαϊκή πολιτική, σε συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους της ΕΕ μπορεί να εξασφαλίσει σταθερή προσφορά των σπάνιων γαιών που είναι ζωτικές για την ευρωπαϊκή βιομηχανία.


 «Σπάνιες γαίες»: αυξανόμενη η εξάρτηση της ΕΕ από την Κίνα σε κρίσιμα για τις πράσινες τεχνολογίες μεταλλεύματα

Απάντηση του Επιτρόπου Ενέργειας κ. Έτινγκερ σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ Καθηγητή κ. Ιωάννη Α. Τσουκαλά

Διαβάστε τη συνέχεια »

Από την πετρελαϊκή εξάρτηση στην εξάρτηση από τις «σπάνιες γαίες»: ένας κίνδυνος για την ευρωπαϊκή βιομηχανία υψηλής και πράσινης τεχνολογίας

Δείπνο εργασίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες υπό την αιγίδα του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Καθηγητή κ. Ιωάννη Α. Τσουκαλά

Διαβάστε τη συνέχεια »

Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το θέμα της εξάρτησης της ΕΕ από τις εισαγωγές «σπάνιων γαιών»

Προφορική ερώτηση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά προς τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ.Ταγιάνι

Διαβάστε τη συνέχεια »

Προς μια νέα, δυναμική ευρωπαϊκή στρατηγική για τις πρώτες ύλες

«Ευρωπαϊκό Χάρτη Πορείας για τις πρώτες ύλες μέχρι το 2050» προτείνει ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Καθηγητής Ι.Α. Τσουκαλάς.

Διαβάστε τη συνέχεια »Πλήθος αναγνώσεων: 4103  

  © Copyright 2017 -- Ιωάννης Α. Τσουκαλάς www.tsoukalas.org

¶äåéá Creative CommonsÔï Ýñãï ìå ôßôëï MEP Tsoukalas website áðü ôïí äçìéïõñãü MEP Ioannis A. Tsoukalas äéáôßèåôáé ìå ôçí Üäåéá Creative Commons ÁíáöïñÜ Äçìéïõñãïý - Ìç ÅìðïñéêÞ ×ñÞóç - Ðáñüìïéá ÄéáíïìÞ 3.0 Ìç åéóáãüìåíï .