Σκλάβος ξανάσκυψε ο ρωμιός κα δασκαλοκρατιέται (19/7/2011)
Συνεργάτης στο Ευρωκοινοβούλιο μου ξαναθύμησε ποίημα γραμμένο από τον Κωστή Παλαμά το 1908 και το αναρτώ και ως εκδήλωση τιμής για τον ποιητή και ως διαχρονική πιστοποίηση των παθών της Ρωμιοσύνης. Για στοχασμό το αναρτώ και όχι για κατάθλιψη, μια και το καλοκαίρι μπορεί να βοηθήσει όλους μας για συσταζούμενες σκέψεις και νουνεχείς αποφάσεις.
Ορισμένες σκέψεις για το νέο Σχέδιο Νόμου για την Παιδεία (6/7/2011)
Σαράντα χρόνια πλήρους και αποκλειστικής και αφοσιωμένης ενασχόλησης με την ακαδημαϊκή και επιστημονική ζωή, μου δίνει θαρρώ το δικαίωμα, να εκφράσω τη γνώμη μου για το πρόσφατα κατατεθειμένο Σχέδιο Νόμου για την Παιδεία, που δεσμεύει μόνο εμένα φυσικά και αυτονόητα.
Οδυσσέα Ελύτη - Μυρίσαι το Άριστον ΙΙ (19/5/2011)
Κατοίκησα μια χώρα που'βγαινε από την άλλη, την πραγματική, όπως τ' όνειρο από τα γεγονότα της ζωής μου.
Ξέρω πως το Πάσχα δεν είναι ο καλύτερος καιρός για να διαβάζει κανείς (20/4/2011)
Με την Φύση να ανασταίνεται μαζί με τον Χριστό ή τον Άδωνι, με την Περσεφόνη και την Κόρη, να κάνουν βόλτες στην Ελευσίνα - όσο κι αν αμφιβάλλει ο Χατζιδάκις κι ο Γκάτσος - δεν φαίνεται τα βιβλία και τα διαβάσματα να είναι κατάλληλες δουλειές.
Ο Μάρκος Αυρήλιος κι ο Ζήσιμος Λορεντζάτος σχολιάζουν την επικαιρότητα (17/11/2010)
Διάβαζα προχθές τις σπουδαίες σκέψεις ενός μεγάλου φιλοσόφου και Αυτοκράτορα, του Μάρκου Αυρήλιου, που τις βρήκα πολύ κατάλληλες για τους καιρούς που ζούμε. Τις γράφει στο εξομολογητικό του βιβλίο « Τα εις εαυτόν» που μαζί με τις «Εξομολογήσεις» του Αυγουστίνου και του Ζαν Ζακ Ρουσσώ, είναι θαρρώ τα πιο κατάλληλα για να μας δίνουν μερικές σπουδαίες διαδικασίες ζωής.
Μερικές σκέψεις για τα ΑΕΙ (29/9/2010)
Άκουγα χθες τον Πρωθυπουργό να μιλάει για τα Πανεπιστήμια, και δεν πίστευα στα αυτιά μου. Έβλεπα κι άκουγα ένα άνθρωπο να περιγράφει με βδελυγμία, παντελώς αμέτοχος και με «παρθένο» μάτι, ό,τι και ο ίδιος δημιούργησε, συμμετέχοντας στο κόμμα που διαμόρφωσε τις συνθήκες που διέλυσαν την εκπαίδευση στο σύνολο της, και μάλιστα και ως υπεύθυνος Υπουργός Παιδείας ,το 1993-95 αν θυμάμαι καλά.
Σόλωνα: «Υποθήκη προς Αθηναίους» (28/6/2010)
Η πόλη μας ποτέ δεν θα χαθεί σύμφωνα με τη θέληση και τη διάθεση του Δία και των μακαρίων αθανάτων θεών.
"Το απομεσήμερο ενός φαύλου", Γεώργιος Σεφέρης (1944) (18/6/2010)
Τράβα αγωγιάτη, καρότσα τράβα, τράβα να φτάσουμε γοργά στην Κάβα! Φύσα βαπόρι, βόα μηχανή, να 'ρθούμε πρώτοι εμείς! - οι στερνοί. Τα στερνοπαίδια και τ' αποσπόρια και τ' αποβράσματα και τ' αποφόρια μιας μάχης που ήτανε γι' άλλα κορμιά για μάτια αλλιώτικα κι άλλη καρδιά.
Κωνσταντίνου Καβάφη (22/2/2010)
Καθώς το περασμένο Σαββατοκύριακο διάβαζα Καβάφη, έπεσα πάνω στα συγκεκριμένα τέσσερα ποιήματα. Νομίζω αξίζει κανείς να τα διαβάσει